Sorting
Source
Katalog księgozbioru
(3)
Form of Work
Książki
(3)
Poradniki i przewodniki
(2)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Status
available
(3)
Branch
Wypożyczalnia Główna
(3)
Author
Brunetti Ilaria
(1)
Dywan Agnieszka
(1)
Gaudry Francois-Regis
(1)
Pierini Alessandra
(1)
Rovere Maxime (1977- )
(1)
Rymszewicz Violetta
(1)
Solier Stephane
(1)
Weksej Aleksandra
(1)
Zawadzka-Strączek Maria
(1)
Łapiński Paweł (1985- )
(1)
Year
2020 - 2025
(3)
Time Period of Creation
2001-
(3)
Country
Poland
(3)
Language
Polish
(3)
Subject
Relacje międzyludzkie
(2)
Dobór małżeński
(1)
Głupota
(1)
Handel kobietami
(1)
Kuchnia włoska
(1)
Kultura stołu
(1)
Małżeństwo
(1)
Osobowość
(1)
Przemoc wobec kobiet
(1)
Wdowieństwo
(1)
Świadomość społeczna
(1)
Subject: place
Włochy
(1)
Świat
(1)
Genre/Form
Opracowanie
(1)
Poradnik
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Reportaż
(1)
Domain
Socjologia i społeczeństwo
(2)
Etnologia i antropologia kulturowa
(1)
Kulinaria
(1)
Psychologia
(1)
3 results Filter
Book
In basket
Pragniesz książki, która w przystępny sposób wprowadzi Cię do świata kuchni włoskiej? Jednocześnie chcesz, aby zatrzymała Cię tam na długo, oferując coraz trudniejsze i ciekawsze przepisy? W takim razie jedyną książką, której potrzebujesz, jest "Italia na talerzu. Wszystko o kuchni włoskiej". Stanowi kompendium wiedzy, które nie zawiera w sobie jedynie suchych przepisów. Znalazły się tutaj liczne ilustracje, zdjęcia, wykresy, anegdoty oraz portrety wybitnych postaci - kuchnia zaczyna się przecież od ludzi. Książka opisuje nie tylko klasyczne potrawy włoskie - znalazło się w niej także wiele nowoczesnych potraw, które dopiero niedawno zrodziły się na tych gorących terenach południa. Oczywiście najlepiej będą smakować z prawdziwymi włoskimi produktami, a w tym z wyjątkowymi serami, makaronami, winami, a nawet piwami. Z książki dowiesz się, jaka jest różnica pomiędzy cappuccino, macchiato i mocaccino oraz czy tiramisu można zrobić bez alkoholu. Nie zabraknie również wielkich grzechów włoskich, a w tym odpowiedzi na pytanie, czy śmietana w makaronie carbonara jest niewybaczalna. Poznasz bliżej także Leonarda da Vinci i dowiesz się, czy był wegetarianinem. Wszystko to przeniesie Cię na gorące i gwarne ulice Italii, zapraszając do spróbowania swoich sił w ich kulinarnych historiach.
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 64 (1 egz.)
Book
In basket
Masz wrażenie, że otaczają cię idioci, którzy sprzysięgli się, by zatruć ci życie?
Nie możesz ich zignorować ani przed nimi uciec. Spotykasz ich wszędzie: w sklepie, w pracy, na rodzinnym obiedzie, na imprezie, w urzędzie… Próbujesz nie czytać komentarzy internetowych oszołomów, szerzących w sieci swoje spiskowe teorie i rozpowszechniających fake newsy niczym zarazę. Nieopatrznie włączasz jednak telewizor, a tam… debata sejmowa.
Jeśli poraża cię wszechobecna głupota i wciąż zadajesz sobie pytanie, skąd wzięli się ci wszyscy ignoranci i dlaczego to właśnie oni zawsze wygrywają - przeczytaj tę książkę. [źródło opisu : nota wydawcy]
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 159.9 (1 egz.)
Book
In basket
This item is available in one branch. Expand information to see details.
Wypożyczalnia Główna
There are copies available to loan: sygn. 316.36 (1 egz.)
The item has been added to the basket. If you don't know what the basket is for, click here for details.
Do not show it again